keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Valokuvaajat haastattelussa osa 4 ~ Ida Lehtonen


Tällä kertaa tulee vaihteeksi valokuvaajan haastattelua! Tällä kertaa haastateltavana oli Ida Lehtonen eli tutummin IDA Photography. Tykkään tosi paljon Idan harmoonisesta tyylistä muokata kuvia. Idan kuvissa koirat näyttää parhaimpia puoliaan, varsinkin kun Ida kuvaa pääasiassa miljöössä, jolloin koirat saa touhuta samalla omia juttujaan. Mutta siirrytäämpä nyt itse haastattelun pariin!

Aiemmin ilmestyneet:
Osa 1 ~ Ilona Mikkonen
Osa 2 ~ Mikko Marttinen
Osa 3 ~ Suvi Ylikojola


1. Miksi ja milloin aloitit valokuvaamisen?
En tiedä tarkalleen yhtä asiaa, miksi aloin kuvaamaan. Minulla ei ollut mahdollisuutta osallistua ratsastustunneille, joten aluksi kävin vain katselemassa tunteja. Kuvasin perinteisellä filmipokkarilla, kamera oli satunnaisesti mukana tallilla. Lisäksi kuvasin omia hamstereitani jonkin verran. Myöhemmin sain lahjaksi ensimmäisen järjestelmäkameran, jolloin aloin kuvaamaan enemmän myös koiria. Olen aina ollut heppatyttö ja viihtynyt koirien kanssa, joten kuvausaihe oli melko luonnollinen. Ensimmäisen järjestelmäkamerani sain vuonna 2007, siitä alkoi harrastukseni.2. Millainen on kuvauskalustosi?
Kuvaan Nikonin D800 ja D810 rungoilla. Potretteihin käytän melkein aina Sigman 85mm f/1.4 objektiivia. Toisessa rungossa on kiinni Sigman 24-70mm f/2.8 objektiivi. Lisäksi minulla on valaisuun 3 salamaa, heijastimia, softboxi ja varjoja.

3. Mitkä ovat kuvauskohteesi?
Kuvaan kaikkea mitä keksitään pyytää, mutta tärkein ja mieluisin kohde on tietysti eläimet!

4. Millä ohjelmalla muokkaat kuvasi?

Käyn kuvat läpi Adobe Bridgellä, editointiin käytän Adobe Photoshop CC:tä.


5. Mitä teet kuville ennen julkaisua ja kauanko suurinpiirtein muokkaat yhtä kuvaa?
Mahdollisesti availen hieman varjoja, säädän värit itselle mieluiseksi ja mielenkiintoisiksi, jolla pyrin tuomaan kohdetta paremmin esiin kuvasta. Poistan kuvista epäoleellisia juttuja, kuten esimerkiksi hihnoja, liikennemerkkejä ja roskia. Lopuksi lisään kuvaan logoni ja metadata tiedot. Kuvasta riippuen kuvan tekemiseen menee 10-30 minuuttia.

6. Mikä on mielestäsi ikimuistoisin kuvausreissusi?
Niitä on niin monia! Ensimmäisen tilatun kuvauskeikan muistan todella hyvin, koska silloin jännitti niin paljon. Keikka oli lukion vanhojen tanssien kuvaus. Lisäksi Teivon lähtöauton lavalla istuminen joulukuisessa räntäsateessa on jäänyt mieleen. Tein kuvauksia asuessani Lontoossa ja sieltä mieleen jäi etenkin ensimmäiset Bangladeshilaiset häät, joissa olin kuvaajana.

7. Lempikuvasi/kuviasi itse ottamistasi kuvista?

Tässä kuvassa on ensimmäinen rakkauteni, saksanpaimenkoira Lotta. Tästä kuvasta kuvausintoni lähti suureen nousukiitoon, sillä voitin tällä kuvalla ensimmäisen valokuvauskilpailun. Kuva ei ole ehkä niin erikoinen, mutta minulle tärkeä kuva.


8. Onko sinulla jotain "idolia" jonka kuvista olet saanut inspiraatiota tms.?
Ensimmäinen idolini oli hevoskuvaaja Bob Langrish, jonka bongasin Pollux -lehdestä. Nykyisin mulle ei ole ketään tiettyä idolia, inspiroidun kaikkien kuvaajien kuvista, jotka vain miellyttävät omaa silmää. Muutamia lempikuvaajiani ovat kuitenkin venäläinen hevosvalokuvaaja Artur Baboev, Tim Flach sekä Kaylee Greer.

9. Millaisia ominaisuuksia hyvä kuvaaja tarvitsee?
Minusta kuvaajan tärkeimpiä ominaisuukisa on osata nähdä ja ennakoida tilanteita. Etenkin eläimiä kuvatessa on hyvä pyrkiä ennakoimaan eläimen reaktiot. Näkemisellä tarkoitan sitä, että tutkii ja löytää niiistä tutuistakin ympäristöistä jotain kuvattavaa. Hyvä valokuvaaja on myös valmis oppimaan. Kukaan tuskin on koskaan valmis valokuvaaja, jokaisesta otetusta kuvasta voi oppia jotain uutta.


10. Yleisin virhe minkä aloitteleva kuvaaja tekee kuvatessa tai kuvia muokatessa?
Minun virheeni oli, etten hakeutunut kaltaisteni joukkoon. Tuskailin yksin kamerani kanssa pitkään, enkä edennyt mihinkään. Kannattaa siis kuunnella osaavempien neuvoja (joskin kriittisesti) ja kysyä asioista joita et ymmärrä.

11. Onko sinulla jotain lemppari kuvauspaikkoja, missä tykkäät erityisesti kuvata koiria?

Koiria kuvatessa lempikuvauspaikkojani ovat paikat, missä koirat saavat olla vapaana. Nautin Suomen metsissä liikkumisesta, joten metsä on vastaukseni!

12. Onko jotain rotua, jonka kuvaamisesta erityisesti pidät?
En osaisi päätää edes top 10, joten ei. Jotkut koirat ovat kyllä kuvauksellisempia kuin toiset, mutta rodusta sitä ei voi päätellä. Pidän iloisten ja hyvinvoivien koirien kuvaamisesta eniten.13. Mistä sosiaalisista medioista sinut löytää?
Facebookista -  IDA Photography
Instagramista - @idaphotoss
Kotisivut - IDA photography

14. Millaisia vinkkejä antaisit aloittelevalle valokuvaajalle?

Kuvaa, kuvaa, kuvaa ja kuvaa! Iloitse kuvaamisesta omalla tavallasi ja muista että virheistä oppii :)

5 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ja kiva postaussarja! Harmittaa vaan katsella, kun tajuaa miten paljon itellä on vielä opeteltavaa :D Aino Vakkilaisen haastattelu olis hyvää jatkoa! Sen ja Idan koirakuvat on mun omia lemppareita, vaikka niillä onkin tosi erilaiset tyylit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsellekin valkenee tässä näitä tehdessä, että paljon olisi opeteltavaa kuvien muokkaamisessa.

   Poista
 2. Ida on loistava kuvaaja! Taitava! Hänen kanssaa on myös helppo tulla toimeen ja koiratkin tykkäsivät :-)

  VastaaPoista
 3. Nää postaukset on tosi kivoja ja saa itekki uutta intoilua kuvailuun :)! Itsekkin ajattelin tehdä jonkinlaisen haastattelu postaussarjan :)

  VastaaPoista
 4. Upeita kuvia :) Enpä oo ennen tästä henkilöstä kuullutkaan.

  VastaaPoista

Olisin kiitollinen, jos jätät käynnistäsi jäljen tänne! Risut, ruusut, parannusehdotukset... Kaikki otetaan vastaan!
Tarkistan kaikki kommentit ennen kuin julkaisen ne.